Pazar, Mayıs 19, 2024

İlgili Haberler

2. İstanbul Uluslararası Coğrafya Kongresi Düzenlendi

- REKLAM -

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nün ev sahipliğinde Türk Coğrafya Kurumu’nun katkılarıyla ”İstanbul Uluslararası Coğrafya Kongresi”nin ikincisi düzenlendi. Zoom platformu üzerinden çevrim içi olarak 17 Haziran 2021 tarihinde saat 09:00’da gerçekleşen programın açılış töreni Edebiyat Fakültesi YouTube Kanalı’ndan canlı olarak yapıldı. İki gün süren kongre, açılış töreninin ardından Zoom üzerinden yapılan oturumlarla devam etti.

İlki 2019 yılı haziran ayında Edebiyat Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşen İstanbul Uluslararası Coğrafya Kongresi pandemi şartları nedeniyle bu yıl online (çevrim içi) olarak gerçekleştirildi. Kongre, Coğrafya Bölümü ve bölümün dış paydaşı olan Türk Coğrafya Kurumu’nun işbirliği ile düzenlendi. Açılış konuşmalarını Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve Türk Coğrafya Kurumu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ertek, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak yaptı.

“Bölümümüzün Geldiği Seviye Her Açıdan Ulusal Coğrafya Camiası ile Uluslarararası Coğrafya Ailesi Arasında Bir Köprü Görevi Görmemizi Sağlamaktadır”

Açılış konuşmasını yapmak üzere sözü ilk olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı ve kongrenin hazırlık komitesi üyelerinden Prof. Dr. Barbaros Gönençgil aldı. Prof. Dr. Gönençgil yaptığı konuşmasında önceleri sadece barınma ihtiyacını karşılamak için düzenlenen mekânın insanın zaman içindeki değişen ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirildiğini dile getirdi. Bu değişim zorunluluğunun sürdürülebilir yaşam tarzının hayata geçirilmesini gerektirdiğini belirten Gönençgil, kongrenin ana temasının da “Yaşam İçin Sürdürülebilir Ortam ve Mekân” olduğunu aktardı.

​Sürekliliği hedeflenen bu kongrenin bir diğer özelliği olan “Genç Coğrafyacı Oturumları” üzerinde duran Gönençgil, burada yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitimlerini sürdüren onlarca genç coğrafyacının çalışmalarını paylaştığını dile getirdi. Konuşmasını tamamlarken, düzenlenen bu kongrenin sadece bilimsel bilginin paylaşılacağı bir platform oluşturmasının ötesinde bir görev edindiğini aktaran Gönençgil; “Bölümümüzün geldiği seviye her açıdan Ulusal coğrafya camiası ile Ulusararası coğrafya ailesi arasında bir köprü görevi görmemizi sağlamaktadır” dedi.

16-30 Ağustos 2021 Tarihlerinde 34. Uluslararası Coğrafya Kongresi Gerçekleştirilecek

Açılış konuşmasını yapmak üzere İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi, Türk Coğrafya Kurumu Başkanı ve kongrenin hazırlık komitesi üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Ertek sözü aldı. İkincisi gerçekleştirilen İstanbul Uluslararası Coğrafya Kongresi’nin iki yıllık periyotlarla gerçekleştirilmesini hedeflediklerini aktaran Doç. Dr. Ertek, disiplinli bir hakem süzgeci ile 107 sözlü bildirinin kabul edildiğini ve bunların çevrim içi sunuma davet edildiğini belirtti.

Ertek, Türk Coğrafya Kurumu ve İstanbul Üniversitesi destekli “34. Uluslararası Coğrafya Kongresi”nin 16-30 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirileceğini duyurdu.

“Bize Bu Vatanımızın Ne Olduğunu, Nasıl Konuştuğunu, Nasıl Bugünlere Geldiğini ve Onu Nasıl Korumamız Gerektiğini Öğreten Coğrafyacıların Kıymeti Bugünlerde Çok Daha İyi Anlaşılıyor”

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi açılış konuşmasını yapmak üzere sözü aldı. Açılış konuşmasında “Bize bu vatanımızın ne olduğunu, nasıl konuştuğunu, nasıl bugünlere geldiğini ve onu nasıl korumamız gerektiğini öğreten coğrafyacıların kıymeti bugünlerde çok daha iyi anlaşılıyor” diyen Prof. Dr. Develi, bu kongrelerin bilimsel olarak nereye geldiğimizi ve daha nerelere gidebileceğimizi gösteren önemli çalışmalar olduğunu belirtti. Kongreyi düzenleyen Coğrafya Bölümüne, katkı sağlayan bütün akademisyenlere teşekkür eden Develi, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünün, Edebiyat Fakültesi’nin bütün akademik çalışmalarını desteklediğini dile getirdi.

“İlki 2019 Yılında Gerçekleştirilen Kongre, Ülkemiz Coğrafya Camiasında Bu Boyutta Bir Kongre Olarak İlk Olmuş ve 600’ün Üzerinde Katılımcı ile Gerçekleştirilmişti”

Açılış konuşmalarının sonuncusunu Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ak yaptığı konuşmasında, kongrenin ana amacının, ülkemizde 105 yıl önce Coğrafya eğitimimin temellerini atan ilk kurum olarak İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümünün, bu misyonunun doğal bir neticesi olarak ulusal Coğrafya camiasının niteliksel gelişimine katkı vermek, YÖK Anadolu Projesinde olduğu gibi özellikle genç bölümlerimizin bilimsel altyapılarının güçlendirilmesi, bilginin paylaşılması ve güç birliği yapılması sağlamak olduğunu dile getirdi.

“İlki 2019 yılında gerçekleştirilen kongre, ülkemiz Coğrafya camiasında bu boyutta bir kongre olarak ilk olmuş ve 600’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilmişti” diyerek sözlerine devam eden Ak, bu yıl da yine çevrim içi olarak bir ilki gerçekleştirecek olan kongrede yüzün üzerinde bildiri sunulacağını aktardı. 

Haber: Günsu Şevval Aydın
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

- REKLAM -

Son Haberler