Düzce Üniversitesiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Mikrobiyoloji laboratuvarı, Koronavirüs (COVID-19) PCR tanı laboratuvarı olarak hızlı ve güvenilir sonuç vermek için titizlikle çalışıyor.
Düzce COVID-19 PCR Laboratuvarı’nın sorumlusu, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. C. Elif Öztürk, laboratuvar çalışmaları ile ilgili önemli bilgiler verdi. Üniversite hastanesinin PCR Laboratuvarı’nın Sağlık Bakanlığı tarafından 28 Mart 2020 tarihinden itibaren Düzce ili Covid-19 PCR yetkili laboratuvarı olarak görevlendirildiğini anımsatan Prof. Dr. Öztürk, “Türkiye’de toplam 124 laboratuvara bu yetki verilmiştir. Düzce il ve ilçe hastanelerinden gelen örneklerin hepsi ilimizdeki tek merkez olan laboratuvarımızda çalışılmaktadır. COVID-19 PCR testleri T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan ve Türkiye’de üretilen kitlerle yapılmaktadır.” dedi.
“PCR Laboratuvarımızda Şu Ana Kadar Toplam 1020 Örnekte COVİD 19 PCR Testi Çalışıldı”
PCR Laboratuvarı’nın 7 gün aralıksız hizmet verdiğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, “Günde iki kez örnek kabul ediyoruz ve aynı gün içerisinde sonuç veriyoruz. Laboratuvarımıza günde ortalama 70 örnek gelmekte ve sonuçların çıkışı örnek sayısına bağlı olarak yaklaşık 2- 4 saat sürmektedir. PCR Laboratuvarımızda şu ana kadar toplam 1020 örnekte COVID-19 PCR testi çalışıldı. PCR testleri çok hassas bir çalışma gerektirmektedir. Bu nedenle çalışmalar, bu konuda tecrübeli biyologlar, asistanlar, veri giriş elemanı ve temizlik personeli ile yürütülmektedir. ” diye konuştu. COVID 19 PCR testlerinin hastaların ancak yüzde 67’sinde pozitif bulunduğuna işaret eden Öğretim Üyesi, klinisyenlerin test sonuçlarını birçok kriter ile birlikte değerlendirerek karar verdiklerini ifade etti. Prof. Dr. Öztürk, bu sürece başladıklarında var olan eksiklikleri hızlıca tamamlayan Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği’ne, Tıp Fakültesi Dekanlığı’na ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti.
“PCR Laboratuvarımız Sadece COVİD-19 Yetkili Laboratuvarı Olarak Hizmet Vermiyor”
Laboratuvarın diğer çalışmaları ile ilgili de bilgiler veren Prof. Dr. Öztürk, “PCR Laboratuvarımız, sadece COVID-19 yetkili laboratuvarı olarak hizmet vermiyor zaten yıllardır yapılan Hepatit B, Hepatit C, HIV, HPV çalışmaları da aynı şekilde devam ediyor. Ayrıca benzer kliniklere sebep olabilecek başka infeksiyonlar için kullanılan solunum paneli PCR, tüberküloz PCR testleri de yapılmaya devam edilmektedir. Ayrıca pandemi döneminde diğer birimlerimiz aynı şekilde çalışmaya devam etmektedir. Anabilim dalımızdaki diğer öğretim üyeleri, asistan, biyolog ve teknisyenler tarafından, bakteriyoloji, hematoloji, parazitoloji, mikobakteriyoloji, mikoloji, seroloji, ELİSA ve immunoloji bölümleri hizmet vermeye devam ediyor.” diye konuştu.
“Enfeksiyonun Yayılım Hızının Azaltılması Çok Önemli”
COVID-19 hastalığına neden olan “SARS CoV 2” virüsünün çok hızlı yayılabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, hastanelerde aşırı yoğunluk oluşturulmaması için bu enfeksiyonun yayılımının yavaşlatılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Öğretim Üyesi, sözlerini “İnsanlarımız hijyenine dikkat eder ve evde kalma çağrılarına riayet ederse bu salgın daha az zararla atlatılacaktır.” şeklinde tamamladı.