Çarşamba, Nisan 17, 2024

İlgili Haberler

Akıllı kumaş ödüllendirilmeye devam ediyor

- REKLAM -

İltema, teknik tekstil alanında ürettiği akıllı kumaş ile uluslararası piyasalara odaklandı.

Şarj edilebilen özelliği ile 6 saate kadar ısı yayan kumaşın birçok sektörde kullanıldığını belirten İltema Kurucu Ortağı Ayhan Prepol, birçok ödül alan ürünlerine gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’ne (DEÜ) bağlı Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme A.Ş. (DEPARK) bünyesinde faaliyet gösteren ve teknik tekstil alanında yaptığı yatırımla ısı yayabilen kumaş üreten İltema’nın kurucu ortağı Ayhan Prebol, geleneksel dokuma yöntemlerini yüksek teknoloji ve inovasyon ile bir araya getirdiklerini belirterek, “Kurulduğumuz günden bu yana; teknik tekstil sektöründe çok iyi bir noktaya geldik. Firma olarak, ürünlerimiz ile 1 patent ve 2 faydalı model aldık; yarışmalarda 10 ödülün sahibi olduk. Bu alanda kısa vadede ulaşılabilecek pazar büyüklüğünün sadece ülkemiz için 100 milyon dolar seviyesinde olacağını öngörüyoruz. Buradaki mevcut durumumuz da küresel işbirlikleri arayışında bizleri motive ediyor. ABD ve Güney Kore gibi ülkelerle çok rahatlıkla rekabet edebileceğimize inanıyoruz çünkü ürünümüze güveniyoruz” diye konuştu.

Şarj edilebilme özelliği olan ve 5-6 saat ısı yayabilen akıllı kumaşın çok geniş bir kullanım alanı bulunduğuna dikkat çeken Prebol, “Özel bir solüsyonla kapladığımız fiberleri yine özel bir yöntem kullanarak kumaş haline getiriyoruz. Böylece ortaya çıkan ürünü, ısı ihtiyacı hissedilen her yerde kullanabiliyoruz. Dokuma yöntemiyle bir araya getirdiğimiz fiberleri, müşterinin ya da pazarın ihtiyacına göre farklı boyut ve sıcaklıklarda da tasarlayabiliyoruz” dedi.

Savunma sanayisinde de kullanılıyor

Farklı voltajlarda çalışabilen kumaşın son derece geniş bir kullanım alanı olduğunu hatırlatan Prebol, “Satışını yaptığımız ürünlerimiz: otomotiv sanayinde koltuk ısıtma, panel izolasyon, kabin ve batarya sistemlerinde; tekstil sanayinde ev tekstil grubu içinde yatak, battaniye ve koltukta; giyilebilir ürün grubunda mont ve yelekte; savunma sanayinde kıyafet, çadır ve uyku tulumunda; medikal sektöründe ise hasta ısıtma sisteminde ve yatakta kullanılıyor. Dolayısıyla akıllı kumaşın, kullanım alanı hem geniş hem de her geçen gün de artıyor. Ürünümüze olan ilgiden de mutluluk duyuyoruz” ifadesinde bulundu.

DEPARK’tan destek gördük

DEPARK’ın sunduğu imkanların önemine dikkat çeken Prebol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ar-Ge faaliyeti alan firmalar açısından bilimsel destek görmenin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizler, DEPARK’ın faaliyetlerine katılarak iyi bir network elde ettik. Bunları değerlendirerek farklı yerlerden kaynak elde etme şansını yakaladık. Aynı zamanda birçok etkinliğe ve yarışmalara da katıldık. Yol kat ettikçe daha fazlasını yapmak; markamızın bilinirliğini artırmak için çabaladık. Geldiğimiz noktada ise bölgesel ve ulusal piyasalar kadar uluslararası pazara odaklanacak gücü ve cesareti kendimizde bulduk. Gelecekte, dünya ligine odaklandığımız ürünümüzü daha da geliştireceğiz.”

Kaynak: DEÜ

- REKLAM -

Son Haberler