Perşembe, Nisan 18, 2024

İlgili Haberler

Prof. Dr. Rana Sanyal’ın biyoteknoloji girişimine 12 milyon dolar yatırım

- REKLAM -
Onkoloji alanında ilaç geliştiren ve erken aşama çalışmalarında Boğaziçi Üniversitesi’nin altyapısından güç alan RS Research, GEN İlaç, İstanbul Portföy ve Eczacıbaşı Momentum’dan 12 milyon dolar yatırım aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Sanyal ve Sena Nomak tarafından kurulan ve 2017’de ilk yatırımını teknoloji ticarileştirme odaklı risk sermayesi fonu ACT’den alan RS Research, Seri-A yatırım turunun ilk kapanışını yaptı. Kemoterapinin etkisini artırırken yan etkilerini azaltabilen ilaç adayları geliştiren RS Research, Seri-A yatırım turunda GEN İlaç liderliğinde OneLife Ventures (İstanbul Portföy Yönetimi) ve Eczacıbaşı Momentum’un katılımıyla Aralık 2021’de 12 milyon dolar yatırım aldı.

KÜRESEL BİR OYUNCU OLMAYI HEDEFLİYOR

RS Research, laboratuvar tasarımından itibaren kliniğe giden adımları Türkiye’de atılarak Sağlık Bakanlığı’ndan klinik araştırma onayı alan Türkiye’nin ilk yeni ilaç adayını geliştirdi. Bu ilaç adayının küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarına yönelik Faz-I klinik çalışması iki merkezde devam ediyor. Fikri hakları 58 ülkede korunan ilaç taşıyıcı platform teknolojisi ile farklı kanser türlerine yönelik ilaçlar geliştiren start-up’ın portföyünde 5 ilaç adayı bulunuyor. RS Research bu yatırımla portföyündeki ilaç adaylarının klinik geliştirme süreçlerine hız kazandırırken, 2020’de İsviçre’de kurduğu PDC Therapeutics adlı şirketle küresel bir oyuncu olmayı da hedefliyor.

“GÜÇLÜ BİR EKOSİSTEM İNŞA EDİYORUZ”

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve RS Research Kurucu Ortağı Prof. Dr. Rana Sanyal alanda güçlü bir ekosistem inşa ettiklerini belirterek şunları söylüyor:

“Araştırmaların insanlara ulaştığını görmek bilime kendini adayan herkesin hayali. 2004’te Amerika’dan dönüp Boğaziçi Üniversitesi’nde kendi laboratuvarımı kurduğumdan beri ben de ilaç adaylarımın insanlara ulaştığını görmek için çalışıyorum. RS Research, start-up modeliyle akademinin gücü ve sanayinin olanaklarını buluşturuyor, araştırma ve geliştirme arasında köprü rolü üstleniyor. Araştırmalarımızı yürütürken Türkiye’de güçlü bir ekosistem de inşa ediyoruz. Aynı zamanda hem mezunu ve hem öğretim üyesi olarak bu ekosistemin önemli üyelerinden birinin Boğaziçi Üniversitesi olması bana büyük gurur veriyor. Böylece bizim gibi bu zorlu yolculuğa çıkan diğer bilim insanları da çalışmalarının ileri fazlarına daha emin adımlarla ulaşabilecek.”

“BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ YAŞAM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ’NİN ALTYAPISINDAN GÜÇ ALIYORUZ”

Pandemi ile biyoteknoloji şirketlerine yönelik artan ilginin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dinamikleri değiştirdiğini vurguluyan RS Research Kurucu Ortağı Sena Nomak ise, “Portföyümüzdeki ilaçlarla kanserin yeni tedavilere en çok ihtiyaç duyulan türleri için çözüm üretiyoruz. 2020’de bizim ilaç adaylarımızın hedeflediği kanser türlerinde dünyada maalesef 6 milyon yeni hastaya daha teşhis kondu. Ancak bir ilacı tek başınıza hastalara ulaştırmanız mümkün değil. Erken aşama çalışmalarımızda kurduğumuz iş birliği ile Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi’nin altyapısından güç alıyoruz. Kendi ilaçlarımızı üreteceğimiz Teknopark İstanbul’da bulunan tesisimiz için Sağlık Bakanlığımızdan GMP onayını geçtiğimiz aylarda aldık. İsviçre’de kurduğumuz şirket ve iş birlikleri ile dünyaya açılırken, bu yatırım turunu tamamen Türk yatırımcılarla kapatmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuşuyor.

- REKLAM -

Son Haberler