Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili Haberler

Rektör Çakar; ‘Açıklık, Bizim Felsefemiz’

- REKLAM -

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, CNNTÜRK’te Serra Taşkıran’ın hazırlayıp sunduğu “Tercih Zamanı” programına konuk olarak, Üniversite hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Program Sunucusu Serra Taşkıran’ı Konuralp Yerleşkemizde misafir eden Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, tercih heyecanı yaşayacak üniversite adayı gençler için önemli açıklamalarda bulundu.

Düzce Üniversitesi’nin bir ihtisas Üniversitesi olduğunun altını çizerek açıklamalarına başlayan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) 2016 yılında başlattığı “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” programına dahil olduğunu söyledi. Düzce Üniversitesi’nin; sağlık alanında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, çevre alanında ise Tarımsal Atıkların Geri Kazanımı konularında uzmanlaşmayı seçtiğini izleyicilerle paylaştı.

“Yerleşkemiz Öğrencilerimizin Tüm İhtiyaçlarına Cevap Veriyor”

Düzce Üniversitesi’nin kuruluş tarihinden, bu güne gelinceye kadar olan süreç hakkında bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “2006 yılında kurulduğumuzda biz; 3 fakülte ile akademik yaşamımıza başladık. Fakülte olarak; Orman Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi ve Tıp Fakültesi vardı. 3 fakülte 3 bin öğrenciden, bugün 13 fakülte 30 bin öğrenciye ulaşan bir yolculuk yaptık. Tabi Bizim lokomotif fakültelerimiz var. Yerleşkemizin bir yamacı tamamen sağlığa ayrılmış durumunda. Burada Tıp Fakültemiz, Sağlık Bilimleri Fakültemiz ve Araştırma Uygulama Hastanemiz var. Yerleşkemiz içerisinde yine Orman Fakültemiz, hemen yanında sosyal tesislerimiz, karşı alanda; Fen Edebiyat Fakültemiz, İşletme Fakültemiz, Hakime Erciyas Yabancı Diller Yüksekokulumuz var. Yani bizim yerleşkemiz hilal biçiminde yapılanmış bir yerleşke. Eğitim Fakültemiz, İlahiyat Fakültemiz, Mühendislik Fakültemiz, Spor Bilimleri Fakültemiz, Meslek Yüksekokullarımız, kütüphanemiz, merkez laboratuvarlarımız, yüzme havuzumuz, tenis kortlarımız, halı sahamız, stadyumumuz, fitness salonumuz, kantinlerimiz, kısacası öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek gerekli yapılaşmamız yerleşkemiz içerisinde mevcut.” şeklinde konuştu.

“Üniversitemize Başvurması Halinde A’dan Z’ye Destekliyoruz”

Düzce Üniversitesi’nin bölgeye kazandırdığı çalışmalar hakkında bilgiler paylaşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Üniversite ile şehrin sınırlarının kalkması; Üniversitedeki bilginin bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına fayda sağlayacak, projelere, iş birlikteliklerine dönüşmesine vesile olan bir program. Biz hem maddi, hem de beşeri olarak destekleniyoruz. Sağlanan bu destekle de bölgenin sivil toplum kuruluşlarına, çiftçilerine, sanayi kuruluşlarına varıncaya kadar destekler sağlıyoruz. Bağımsız bir çiftçi adayı bile, tıbbi bitki üretimi yardımı almak için Üniversitemize başvurması halinde, biz o çiftçi adayına A’dan Z’ye yardımcı oluyoruz.” dedi.

“Açıklık, Bizim Felsefemiz”

İlk olarak Düzce Üniversitesi’nin hayata geçirdiği; “Açık Kapı”, “Açık Ders” “Açık Kampüs”, “Temiz Kampüs”, “Açık Mutfak” ve “Açık Kürsü” gibi uygulamalar hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, bu açıklığın bir felsefe olduğunun altını çizdi. Üniversitelerin bulundukları bölgelere ışık tutacak faaliyetlerde bulunmasında ve toplumun hizmetine adanmış çalışmalarının olmasında, bu açıklık felsefesinin çok önemli bir bileşenini oluşturduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektörün ulaşılamazlığı algısını ortadan kaldırabilmek için “Açık Kapı” uygulamasını hayata geçirdiklerini ifade etti.

“Açık Kampüs” uygulamasının ise şehirle Üniversiteyi bütünleştiren güzel bir uygulama olduğunu izleyicilerle paylaşan Rektör Prof. Dr. Çakar, “Açık Mutfak” uygulamasıyla da öğrencilerin devlet yemeğinden daha fazla faydalanabilmeleri ve gönül rahatlığıyla yemek yiyebilmeleri için yapılan bir uygulama olduğunu, “Açık Kürsü”nün ise; öğrencilerin, kitlelerin karşısında özgürce konuşabilme ve fikirlerini sunabilme becerilerini kazanmaları için gerçekleştirilen bir uygulama olduğunu söyledi.

Bunların yanında “Açık Ders” uygulamasının ise; sürdürülebilir kalkınmayı ilgilendiren derslerle, şehrimizdeki herkesin katılım sağlayabileceği, şehirle Üniversitenin bütünleştiği diğer bir etkinlik olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Logo Günü” etkinliğinde ise, Üniversite mensuplarının mutlu olacağı, Düzce Üniversitesi logolu ürünlerinin giyildiği, kullanıldığı bir gün olduğunu izleyicilerle paylaştı. “Temiz Kampüs” etkinliğine de değinen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Temiz Kampüs” etkinliğinde; Rektör olarak kendisinin de dahil olduğu, Üniversite personeli ve öğrencilerin, birlikte yerleşke içerisini temizlediklerini ifade etti.

“7-24 Öğrencilerimizin Hizmetine Açık Olacak”

Düzce Üniversitesi’nin 2021-2022 Akademik yılının başlaması ile birlikte 7-24 yaşayan bir yerleşke olacağının altını çizen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Yenilenen öğrenci merkezimizle birlikte öğrencilerimizin sabaha kadar ders çalışabilecekleri, arkadaşlarıyla birlikte çay, kahve, çorba içerek sohbet edebilecekleri, grup çalışmalarını ve bireysel okumalarını yapabilecekleri sosyal alanla kütüphane arası bir merkez oluşturmaya çalıştık. Bu öğrenci merkezimizle birlikte inşallah eylülden itibaren 7-24 olarak öğrencilerimizi karşılamayı bekliyoruz.” dedi. Ayrıca öğrencilerle büyük bir gönül bağı hissettiğini ifade eden Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, pandemi nedeniyle sürdürülen uzaktan eğitim sürecinde öğrencilere yönelik duyduğu özlemini dile getirdi.

“Öğrencilerin Gelişimine Çok Önemli Katkı Sağlıyor”

Düzce Üniversitesi’nin radyosu Radyo Düet ve yakın zamanda kurulan Radyo-Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Üniversitemizin tüm öğrencilerin katkı sağlayabileceği; sanattan edebiyata, spordan sağlığa pek çok konunun konuşulduğu, yaklaşık 100 km kare kapsama alanı olan, herkesin 94. 5’ten dinleyebilecekleri bir radyomuz var. Yakın zamanda da Radyo-Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezimizi kurduk. İnşallah daha geniş bir alanda, yapım stüdyolarıyla, kendine özel programlarıyla bir televizyonumuz da olacak. Öğrencilerimiz de bu alanda hem stajlarını yapma şansı olacak, hem de hobi olarak ilgi duyan gençlerimiz de kendilerini ifade etme imkanı bulacaklar. Televizyonun hem canlı yayın yapılmasını sağlayacak olması, hem de televizyon ve radyo faaliyetlerinin eş zamanlı yürütülmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilerimizin Uygulama Yapmasını Önemsiyoruz”

Düzce Üniversitesi’nin uygulama alanları hakkında da kısa bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Biz öğrencilerimizi laboratuvarsız bırakmıyoruz. Özellikle dokunması gereken malzemelere dokunmalarını sağlıyoruz. Her geçen yıl olanaklarımızı artırıyor, sürekli olarak gelişiyor ve kendimizi güncelliyoruz. Her yıl, o yıl hangi öğrencilerimiz aramıza katılıyorsa, o alanın uygulamaya yönelik ihtiyaçlarını masaya yatırıyoruz ve birimlerimizle istişare içerisinde, gereğini yaparak karşılamaya çalışıyoruz. Bu sebeple; ekipman, donanım, laboratuvar ve teçhizat konusunda gerçekten nitelikli ve her geçen gün de gelişen bir alt yapımız olduğunu söyleyebilirim.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

- REKLAM -

Son Haberler