18 Aralık 2025 23:28
- REKLAM -

İlgili Haberler

Gençlerle siyaset: Medya ve yeni iletişim araçlarının etkisi çalıştayda tartışıldı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde Z Kuşağı ve Siyaset Araştırması Çalıştayı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Burcu Öksüz’ün yürütücülüğünde, TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirilen “Siyasi Mesajların Z Kuşağı Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi: Beklentiler, Duygular ve Değerler Üzerine Bir Araştırma” projesi kapsamında “Siyasal İletişim ve Gençler” başlıklı bir çalıştay düzenlendi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştay, İKÇÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü, Bilim İletişim Ofisi ve Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi ortaklığında organize edildi. Etkinlikte Z kuşağının siyasetle ilişkisi, toplumsal tutumları ve siyasal iletişim üzerindeki etkileri tartışıldı. Ayrıca proje ekibi tarafından araştırmanın bulguları ve süreci katılımcılarla paylaşıldı.

Çalıştaya, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, diğer fakülte dekanları, farklı üniversitelerden akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.

Açılış konuşmasında Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Z kuşağının siyasete uzak olduğu yönündeki genel kanının aksine, gençlerin siyasetin merkezinde yer aldığını ve ülkenin geleceğine yönelik ciddi kaygı ve önerilere sahip olduklarını belirtti. Gençlerin farklı bakış açılarına sahip olsalar da ortak endişeler ve değerler etrafında birleşebildiklerini vurgulayan Bulduklu, gençlerin toplumsal ve siyasal süreçlerde aktif rol oynadıklarını söyledi.

Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan ise, fakülte olarak sosyal, siyasal ve ekonomik konularda araştırmaları teşvik ettiklerini, proje ekibi ve öğrencilerin elde ettikleri başarıların gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Doğan, çalıştayda elde edilen verilerin ve yapılan değerlendirmelerin siyasal iletişim alanında önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Burcu Öksüz, TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin hazırlık ve uygulama sürecini anlattı. Öksüz, Türkiye’nin 7 bölgesinde 14 şehirde gençlerle yüz yüze görüşmeler yapıldığını, yaklaşık 24 bin 500 kilometre yol kat ettiklerini ve iki yıl süren saha çalışmasında gençlerin siyasi eğilimleri, beklentileri ve değerleriyle ilgili önemli veriler elde ettiklerini paylaştı. Öksüz, gençlerle yapılan görüşmelerde onların dünyaya bakış açılarını ilk elden dinlemenin ve güven ortamında fikirlerini açıkça ifade etmelerinin araştırmaya değerli katkılar sunduğunu belirtti.

Çalıştayda, moderatörlüğünü Prof. Dr. Yasin Bulduklu’nun yaptığı “Siyaset ve Gençler” paneli düzenlendi. Panelde, Beykent Üniversitesi’nden Ebru Güzelcik Ural, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Çağlar ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nil Çokluk panelist olarak görüşlerini paylaştı. Ardından, “Gençlerin Siyasal Katılımı ve Geleneksel Medya” ile “Gençlerin Siyasi Tercihleri Üzerinde Yeni Medyanın Etkileri” başlıklı iki oturum gerçekleştirildi.

Etkinlik, proje bulgularının sunumu ve genel değerlendirme ile sona erdi. Çalıştayın, Türkiye’de Z kuşağının siyasal iletişimdeki yeri ve gençlerin siyasete yaklaşımı konusunda önemli bir kaynak olması bekleniyor.

Son Haberler

HEAŞ uzmanı Töremen, genç mühendislere staj ve istihdam fırsatları hakkında bilgi verdi

Sakarya Üniversitesi’nde “Havalimanında Mühendislik” Konferansı Düzenlendi Sakarya Üniversitesi, havalimanlarında mühendisliğin çok disiplinli boyutlarının ele alındığı bir konferansa ev sahipliği yaptı. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ve HEAŞ Teknik Sistemler Uzmanı Dinçer Töremen, havalimanlarının yalnızca...