Tüm dünyayı olduğu gibi ve ülkemizi de etkileyen COVID-19 salgını nedeniyle eğitim ve öğretime uzaktan eğitim platformunda devam eden Ege Üniversitesinde; 4,5 milyondan fazla elektronik kitap, 40 binin üzerinde elektronik dergi ve 100 veritabanı; bilim insanlarının, araştırmacıların ve öğrencilerin kullanımına açıldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitelerimizin uzaktan eğitime geçtiği bu dönemde bizler de kütüphane olarak kullanıcılarımızın artan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla elektronik kaynaklarımızı online olarak 7/24 erişime açtık. Kullanıcılarımız, evde kaldıkları süre içerisinde tüm kaynaklarımıza rahatça ulaşarak çalışmalarını sürdürebilecekler” dedi.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Merkez Kütüphanenin son iki yıl içerisinde hayata geçirilen dijital uygulamalar, fiziki düzenlemeler, kazandırılan her türlü basılı ve elektronik yayın ile evrensel ölçekte örnek bir bilgi merkezi konuma geldiğini; açık erişim çalışmaları ile de fark yaratıldığını söyledi. Üniversitenin uzaktan eğitime geçtiği bu dönemde de elektronik kaynakları erişime açtıklarını söyleyen Rektör Budak, “Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın web sayfası üzerinden 4,5 milyondan fazla elektronik kitaba, 40 binden fazla elektronik dergiye ve 100’den fazla veritabanına öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz evlerinden ulaşabilmektedir. Son iki yıl içerisinde Kütüphanemizi dijital hale getirerek, pek çok uygulamayı akademisyen ve öğrencilerimizin hizmetine sunduk. 30 ayrı dil eğitimini içeren Rosetta Stone dil eğitim programı ve Türkiye merkezli en çok sosyal bilimler makalesinin bulunduğu yerli indeks olan SOBİAD (Sosyal Bilimler Atıf Dizini) Veritabanı ile uluslararası performans inceleme sistemi “InCites” ile “İdealOnline” dergi paketine abone olduk. Kurumsal Açık Erişim çalışmaları ile fark yarattık. 255 bin basılı, 4 milyon 359 bin 157 elektronik kitap; 104 bin 801 elektronik dergi, 108 veri tabanına sahibiz. Üniversitemiz e-Kitapları Sayısal Kitap Türkçe e-Kitap veri tabanında yer almaya başladı. Avrupa’ya akademik bilgi ve kültürel kaynak ihraç eden ilk üniversitelerden birisi olduk. Kısacası salgın döneminde evlerinden çalışmalarını sürdüren araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize kütüphanemizin tüm olanaklarını online olarak sunuyoruz. Gerçekleştirdiğimiz dijital dönüşümün de ne kadar önemli olduğunu bu süreçte görmüş olduk” dedi.
“Pek çok yayınevi de destek veriyor”
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitelerimizin uzaktan eğitime geçtiği bu dönemde bizler de kütüphane olarak kullanıcılarımızın artan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hizmetlerimizi bu yönde düzenlemeye başladık. Abone olduğumuz tüm veritabanları ve deneme erişimine açılan tüm yeni elektronik kaynaklardan kullanıcılarımızın yararlanmalarını teşvik etmek amacıyla gerekli yönlendirmeleri web sayfamız ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden yapmaktayız. Birçok yayınevi, COVID-19 salgını nedeniyle evden çalışmak durumunda olan öğrencilerimize ve araştırmacılarımıza bilimsel çalışmalarında destek olabilmek amacıyla elektronik kaynaklarının tamamını veya bir kısmını belli bir süreliğine ücretsiz erişime açmışlardır. Ayrıca tüm kullanıcılarımızın evlerinden de eğitimlere katılmasını desteklemek amacıyla veritabanı kullanıcı eğitimlerini ve yazar eğitimlerini online olarak veritabanı temsilcileri ve yayınevleri işbirliğiyle düzenlemekteyiz. Ücretsiz erişim sağlanan elektronik kaynakları ve online eğitimleri tüm kullanıcılarımız kütüphane web sayfamızdan takip edebilirler. COVID-19 ile ilgili güncellemeler ve tüm duyurularımız eş zamanlı olarak sosyal medya hesaplarımızdan da paylaşılmaktadır” dedi.
Kaynak: Ege Ajans-İzmir