Sakarya Üniversitesi SESAM, Sakarya’nın 2017-2018 istihdam verilerini değerlendirdi.
Sakarya Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SESAM) çalışmaları kapsamında yayımlanan Sakarya’nın Sosyo-Ekonomik Analizi IV konuları arasında yer alan istihdam verileri analiz edildi.
SESAM Müdürü Prof. Dr. M. Çağlar Özdemir’in yürütücülüğünü üstlendiği araştırmada Sakarya’daki istihdam verileri, yüksek lisans öğrencisi Bahar Yolvermez tarafından ilgili kurum ve kuruluşlardan elde edilerek değerlendirildi. Konuya ilişkin genel bir açıklama yapam SESAM Müdürü Özdemir, “Sakarya’ya ait 2017 ve 2018’e ait istihdam göstergeleri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), İŞKUR, Sakarya Valiliği ilgili kamu kuruluşlarında yapılan araştırmalar neticesinde toplandı ve analizi yapıldıÇalışmamız İşsizlik Oranı, İşgücüne Katılma Oranı, Çalışma Çağındaki Nüfusun Toplam, Nüfus İçerisindeki Oranı, İmalat Sanayi İstihdamının Sigortalı İstihdam İçindeki Oranı, Sosyal Güvenlik Kapsamındaki Aktif Çalışanların Toplam Nüfusa Oranı, Ortalama Günlük Kazanç, Ortalama Günlük Kazanç Kadın- Erkek ve bunun gibi toplam yirmi beş alt parametre barındırıyor. Bu veriler sayesinde hem Sakarya ili değişimlerini hem de Türkiye genelinde Sakarya’nın durumunu net bir biçimde görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
COVID-19 sonrası veriler tekrar değerlendirilecek
Covid-19 salgını dolayısıyla son birkaç aydır dünyada olduğu gibi Türkiye genelinde de zor günler yaşandığına dikkat çeken Özdemir, insan sağlığını tehdit eden virüsün ekonomik olarak da tahribatının yüksek olduğunu, ülkeleri bu alanda da tehdit ettiğini söyledi. Özdemir, “Salgın, işgücü piyasalarını da olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Ülkelerin aldığı önlemler ne yazık ki pandeminin önüne geçemez oldu. Salgın sonrası süreçte, dünya genelinde işsizlik oranlarında bir yükselme öngörmekteyiz. Covid-19 sonrası, dünya genelinden, Türkiye’den ve ilimizden topladığımız verilerle virüsün işgücüne olan etkilerini değerlendirme imkanımız olacaktır” ifadelerini kullandı.
Onsekiz parametre Türkiye genelini pozitif ekiliyor
Sakarya’nın istihdam alanındaki 2017-2018 verilerinin analizini yapan yüksek lisans öğrencisi Bahar Yolvermez, incelenenparametrelerin onsekizinin Türkiye ortalamasına olumlu katkı yaptığını belirtti. Yolvermez, bazı parametreler Türkiye ortalamasının üzerinde görüldüğü için ilin sosyo-ekonomik gelişmişliğine ve genele pozitif etki yarattığını söyleyerek, “Sakarya’da işgücüne katılım oranı, imalat sanayiinde sigortalı istihdam oranı, sosyal güvenlik kapsamında aktif çalışanların toplam nüfusa oranı, erkeklerin ortalama günlük kazanç tutarları, istihdam oranı, işsizlik ödeneği kesilen kişi sayısı, kayıtlı 4c sayısındaki artış, emekli sayılarındaki artış, erkek istihdam oranları, İşyerlerinin yaşına göre dağılım oranı, vardiyalı çalışme ve kadınların vardiyalı çalışma oranları Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış gösterdiğinden dolayı ilin sosyo-ekonomik gelişmişliğine katkı sağlamaktadır”dedi.
Bazı parametrelerin de genel ortalamanın altına düşmesinin ilin sosyo-ekonomik gelişmişliğine katkı yaptığını vurgulayan Yolvermez, “Araştırma sonuçlarımıza göre Sakarya bazında değerlendirdiğimiz işsizlik oranı, kayıt dışı istihdam oranı, tarım dışı işsizlik oranı, yaş bağımlılık oranı, genç işsizlik oranı parametrelerinin Türkiye ortalamasından düşük olduğunu görmekteyiz. Bu oranlardaki düşüş olumlu nitelendirilmektedir. Hem Sakaya hem de Tükiye için pozitif etki oluşturmaktadır” açıklamasını yaptı.
Kaynak: http://sesam.sakarya.edu.tr/tr/duyuru/goster/91612/sakarya-da-issizlik-turkiye-ortalamasindan-dusuk