Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle “Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü” kapsamında bir panel düzenlendi.
Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Nevzat Kor Salonunda gerçekleşen panele; Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Handan Akyiğit, Sakarya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Engin Kahraman ve Sakarya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Musa Zor katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Handan Akyiğit, “Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü, BM genel kurulu tarafından 2015 tarihinde ilan edilen ve bugüne dek kutlanan bir gündür. Bu gün ile temel olarak tüm kadınlar ve kız çocuklarının fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitimine daha fazla yatırım yapmak ve bu alanda kariyerleri için fırsatlar yaratmak, ayrıca daha uzun vadeli mesleki gelişimlerini teşvik etmek amaçlanmıştır. BM verilerine göre şu anda dünya çapında araştırmacıların %30’undan daha azı kadındır. Kadınların bilimde yetersiz temsil edilmesi, kız çocuklarının bu alanlara yönelmesini engellemektedir. Kadınların bilime, bilimin ise kadınlara ihtiyacı vardır. Bu sadece eşit haklarla ilgili değil, aynı zamanda bilimi daha açık, çeşitli ve verimli hale getirmekle ilgilidir. Bu anlamıyla kadın bilim insanları bilimsel alanlara girmeye hevesli kız çocukları için birer ilham kaynağıdır. Kadının güçlü olduğu bir toplumda aile ve toplum da güçlüdür. Bundan dolayı kız çocuklarının eğitimini desteklemek ve bu anlamda farkındalık yaratmak çok önemlidir. Bu günü kutlarken onların önünü açmak, daha adil ve daha eşit bir dünya yaratabilmek en temel görevlerimiz arasındadır” dedi.
Akyiğit’in ardından bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Kadınları ve kız çocuklarını dışarıda bırakmak nüfusun %50’sini etkinlikten uzaklaştırmak demektir. Ancak kabul etmek gerekir ki çeşitli nedenlerden dolayı birçok alanda, özellikle de siyaset, bürokrasi ve bilim gibi alanlarda, kadınların temsiliyeti zayıf kalmış durumda. Ülkemizde de dünya geneline benzer bir durum var idi, ancak bu durum hızla değişmekte. Örneğin Sakarya Üniversitesi rakamlarına bakıldığında, 2015 itibariyle kadın öğrencilerin oranı %42 iken, şu anda bu oran %50’ye ulaştı. Geleneksel olarak daha çok erkek öğrencilerin bulunduğu mühendislik gibi bazı alanlarda da kız öğrencilerin belirli bir sayıya ulaştığını görüyoruz. Ayrıca, kadın akademisyen sayısının da önemli ölçüde arttığını görüyoruz. Bu trend böyle devam ederse kadın akademisyen oranının hatırı sayılır derecede yüksek olma ihtimali yakın gelecekte mümkün görünüyor. Ekonomik durum ve kentleşme gibi birçok faktör, kız öğrencilerin daha iyi eğitim almasını sağlıyor. Sonuç olarak, kapasitesi olan ve bilime katkı sunma potansiyeli olan herkesin bu alanda olması gerekmekte. Biz de kamu kurumları ve üniversiteler olarak bu konudaki gelişmeleri desteklemekle yükümlüyüz. Bu programın bu anlamda farkındalığın oluşmasına vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, Aile ve Sosyal hizmetler Bakanlığı’nın Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü için hazırladığı video gösterildi. Video gösterimini takiben panel oturumları gerçekleşti. İki oturum olarak gerçekleşen panelde, her bir oturumda çeşitli alanlarda derece ve ödül alan kız öğrencilerin proje sunumları ile öğretim üyelerinin tecrübe paylaşımlarına yer verildi. Sunumların ardından hatıra fotoğrafı çekimi ve hediye takdimiyle birlikte program son buldu.