Yalova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Nigar Küçükkubaş, TÜBİTAK 1001 destekli projede araştırmacı olarak görev alacak.
Yalova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nigar Küçükkubaş’ıın araştırmacı olarak görev alacağı ‘ Türk Çocuklarının Büyüme ve Biyolojik Olgunlaşma Durumlarına Göre Motor Koordinasyon, Vücut Kompozisyonu, Fiziksel Aktivite, Fiziksel Uygunluk ve Fiziksel Benlik Algısı’ndaki Farklılıkların İncelenmesi ve Norm Değerlerinin Oluşturulması’ başlıklı TÜBİTAK (1001) projesi destek almaya hak kazandı.
Ülke popülasyonunu yansıtan ilk norm çalışması olacak
Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Emine Çağlar’ın yürütücüsü olduğu proje, ülke popülasyonunu yansıtan konudaki ilk norm araştırması olacak projenin ekibinde Hacettepe Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Gıyasettin Demirhan, Doç. Dr. Ayda Karaca, ODTÜ Beden Eğitimi ve Spor Bölümünden Doç. Dr. Sadettin Kirazcı ve Doç. Dr. Mustafa Söğüt, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik bölümünden Prof. Dr. Erdem Karabulut, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından Prof. Dr. Elif Nursel Özmert, Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Doç. Dr. Mesut Çelebi, Yalova Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Rekreasyon Bölümünden Dr. Öğ. Üyesi Nigar Küçükkubaş yer alıyor.
Araştırmada elde edilecek verilerle tarama yapma, fiziksel etkinlik programının içeriğini belirleme ve uygulanan programın etkinliğini saptama, bireydeki gelişimi izleme ve sınıflandırmalar yapabilme gibi farklı amaçlarla ölçüm yapan araştırmacıların, beden eğitimi öğretmenlerinin, antrenörlerin, hareket ve spor alanında çalışan diğer profesyonellerin ve paydaşların elde ettikleri verileri uygun şekilde değerlendirmelerine katkıda bulunulacaktır. Ayrıca çalışma ile, kendi akranlarına ve/veya normatif standartlara göre hareket yetkinliği düşük olan çocukları bulmak ve takip etmek amacıyla motor beceri düzeylerinin gelişimini değerlendirmek ve elde edilen veriler ışığında eğitim yapısının düzenlenmesine katkıda bulunma olanağı da elde edilecek.
Kaynak: Yalova Üniversitesi