Cumartesi, Aralık 14, 2024
- REKLAM -

İlgili Haberler

1500 girişimci Koronavirüs ile mücadele için yarıştı

Türkiye’de ilk Covid-19 vakalarının çıkmasıyla beraber virüsün yarattığı sorunlara yaratıcı çözümler arama misyonuyla Türkiye’de önde gelen girişimcilerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, bakanlıkların ve özel şirketlerin paydaşlığı ve desteği ile yola çıkan ve sadece iki gün gibi kısa bir sürede hayata geçen Coronathon Türkiye, projelerin değerlendirme sürecini tamamladı. İnisiyatife Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü Oğuzhan Aygören, İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi Başkanı Cengizhan Öztürk ve Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi öncülük etti.

Covid-19’un yarattığı sosyal, lojistik ve altyapısal sorunlara, yenilikçi fikirler ile çözüm önerisi sunan girişimcileri  “Çözümün Bir Parçası Ol” sloganı altında bir araya getiren Coronathon Türkiye’de 12 projeye ödül verilirken büyük ödülü tele sağlık hizmeti veren Medibook girişimi kazandı.  20bin TL nakit ödülü ile beraber jüri özel ödülünün de sahibi olan Medibook, Covid-19 pandemisi süresince hastaneye gitmesi istenmeyen ancak sağlık hizmeti alınması gerekli gruplara görüntülü, uzaktan takip modülleri ile sağlık hizmet verilmesi hizmetini sağlıyor. Böylece hem hastalar hem de hekimler kendi sağlıklarını tehlikeye atmadan sağlık durumlarını uzaktan kontrol edebiliyor.

Girişimcilik ekosisteminde birçok paydaşı bir araya getiren ve Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü Oğuzhan Aygören, İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi Başkanı Cengizhan Öztürk ve Boğaziçi Üniversitesi TTO’nun öncülük ettiği Coronathon Türkiye online etkinliğinde kazanan 12 projeye toplam 130 bin TL nakit destek ile birçok ayni destek veren inisiyatif çalışmalarına devam edecek.

Koronavirüs sonrası dünyaya hazır olmak için

Coronathon Türkiye İnisiyatifi Sözcüsü ve Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü Dr. Oğuzhan Aygören, Coronathon’un çok geniş bir paydaş ağı tarafından sahiplenildiğine dikkat çekerek ‘’Bu değeri kaybetmeden bu kadar paydaş ile işbirliğine devam etmek ve toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler bulmak için kitleleri teşvik etmeyi ve onları paydaşlarımızla desteklemeye devam etmeyi istiyoruz. Bu anlamda herkesle her kesimle ve her paydaşla işbirliği yapan bir organizasyon olarak daha fazla değer üretmek niyetindeyiz. Bunun için önce Koronavirüs salgınının çözümüne hızlı, etkili çözümler bulmaya yardımcı olmak ve ardından Koronavirüs sonrası dünyaya hazır olmak için bir temel sağlamak istiyoruz’’ dedi.

“Çözümün Bir Parçası Ol” sloganı altında bir araya getiren Coronathon Türkiye’ye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile beraber TÜBİTAK TOBB, BTK ve bazı kamu kuruluşları destek verdi. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ ve İTÜ’den girişimcilik merkezleri ve teknoloji transfer ofisleri bir araya geldi. Sivil toplumdan Türkiye Bilişim Vakfı, Habitat Derneği, Başlangıç Noktası, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, UNDP Türkiye Accelerator Lab, Endeavor Türkiye, Girişimcilik Vakfı, Ashoka, İmece, Hello Tomorrow Türkiye ve Atölye gibi paydaşlar inisiyatifte yer aldı.

36 saatlik yoğun çalışmada Koronavirüs ile mücadele için proje geliştirdiler

Çözüm arayışına 1500’den fazla katılımcının dahil olduğu etkinlikte projelerini geliştirmek için uğraşan ekipler, 21-22 Mart tarihlerinde canlı yayınlar ile hem bilgilendiler hem de kendilerine destek veren 120’den fazla mentor ile birebir görüşme ve destek alma imkânı yakaladılar. Yoğun geçen 36 saatlik bir çalışmanın ardından katılımcılar 22 Mart Pazar günü gece yarısına kadar proje detaylarını Coronathon Türkiye web sitesi üzerinden yükledi.

Yaklaşık 150 başvuru alan etkinlikte projeler iki aşamalı bir değerlendirmeden geçti. İlk aşamada tüm mentorlar tüm projeler detaylarını inceleyerek projelerin bir sonraki aşamaya geçmesini oyladılar. Buna göre belirlenen ilk 30 proje ise ardından paydaşların ve organizasyon ekibinin bulunduğu geniş katılımlı bir jüri tarafından değerlendirildi. Bu aşamada projenin etki gücü, uygulanabilirliği, ekibin yetkinliği ve ekibin bu işin gerçekleşmesi için gösterdiği çaba göz önüne alındı. Buna göre 12 projeye nakit ödül verilmesi kararlaştırıldı. Nakit ödülün yanı sıra paydaşların ilettiği diğer desteklere de belirlendi. Ödülleri veren kurumlar arasında Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Borsası, 212 Girişim Sermaye Fonu, Gedik Yatırım, Facebook ve Eczacıbaşı yer alırken IBM bulut bilişim desteği, Seedstar ise uluslararası hızlandırıcı ödülü verdi.

Bundan sonraki süreçte projeler yine paydaşların desteği ile online hızlandırma ve mentorluk desteği almaya devam edecek. Bu noktada Girişimciye Dönüş, Workinlot ve Fongogo platformları destek olacak.

Uzaktan sağlık hizmetine büyük ödül

Buna göre tüm oylamada en çok puanı alan girişim tele sağlık hizmeti veren Medibook oldu ve 20bin TL nakit ödülü ile beraber jüri özel ödülünün de sahibi oldu. Medibook, Covid-19 pandemisi süresince hastaneye gitmesi istenmeyen ancak sağlık hizmeti alınması gerekli gruplara görüntülü, uzaktan takip modülleri ile sağlık hizmet verilmesi hizmetini sağlıyor. Böylece hem hastalar hem de hekimler kendi sağlıklarını tehlikeye atmadan sağlık durumlarını uzaktan kontrol edebiliyor.

12 girişime ödül verildi

Kazanan projeleri izlemek için: https://youtu.be/r3TFkT4Zmgg

Kaynak: https://haberler.boun.edu.tr/tr/haber/1500-girisimci-koronavirus-ile-mucadele-icin-yaristi

Son Haberler